Не секрет, що за останні роки завдання на логіку стали займати все більше місця в підручниках для школярів і дошкільнят. Адже дитина з розвиненим логічним мисленням успішна в різних сферах знань. Уміння логічно мислити дає можливість дитині встановити причинно-наслідковий зв'язок того чи іншого явища і, як наслідок, зробити найпростіші висновки на підставі спостережень.

Активне формування логічного мислення людини відбувається на другому році життя. Спостерігати ж зачатки народження логіки в дитині можна і раніше, коли найпростіші дії починають відбуватися з яких-небудь причин. Новонароджений, затиснувши в руках брязкальце, рухає рукою, здійснюючи найпростіше дію, не більше того. З часом дитина починає розуміти взаємозв'язок між рухом рукою і звуком брязкальця. Ось тут і починається інтерес людини до причин і наслідків. Діяльність дитини стає усвідомленою, а поведінка набуває складну структуру, виткану з окремих простих схем. Відбувається перехід від дії до діяльності. В процесі ускладнення дій відбувається розвиток рухів кисті руки, тобто дрібної моторики, що в свою чергу сприяє психомовного розвитку. Інтерес до діяльності підстьобується сенсорними враженнями (звук, колір, форма, тактильні відчуття і т.д.).

Іграшки ELC, за допомогою яких розвивається логічне мислення дитини

Серед іграшок, що сприяють розвитку логіки, особливе місце займають всілякі скати для кульок. Такі іграшки показують наявність невидимого, і в той же час нерозривний зв'язок причини зі наслідком. Для роботи зі скатами можна використовувати включені в комплект іграшки кульки або будь-які інші: гумові, гримлячі, зв'язані, дерев'яні, тенісні і т.д. і т.п. Якщо запустити по схилу різні за фактурою кульки, можна поспостерігати за тим, яка кулька рухається повільніше, а яка швидше, яка падає на наступний рівень з жахливим гуркотом, а яка - майже беззвучно.

  • Найпростіший скат, з якого можна починати знайомство з логікою - це розвиваюча іграшка Пірамідка "Гонки". Іграшка являє собою пірамідку, яку потрібно зібрати з різнокольорових «ступенів». У кожній «сходинці» є отвір, через який можна прокочувати кульку. Можна поставити «щаблі» для більш швидкого падіння кульки або, навпаки, так, щоб кулька скочувалася із затримками. За рухами кульки малюк може спостерігати через широкі віконечка, якими оснащені «сходинки».
  • Розвиваюча іграшка "Гусеничная гірка". Скат призначений для діточок від року. Шарик зручного розміру для дитячої руки легко скочується з рівня на рівень ската за спеціальними жолобках, які до того ж не дають можливості «тікати» кульці за межі ската. Висота іграшки близько 50-ти см - для того, щоб дитина змогла спостерігати процес на кожному рівні, рекомендуємо піднімати іграшку на невеликий столик.
  • Розвиваюча гра для малюків "Гонки" більше підійде для хлопчиків. Цікаві, але абсолютно безпечні, маленькі боліди влаштують змагання на дерев'яних гірках. Поставте машинки на верхній рівень. На старт! Увага! Марш! Чия машинка виявиться першою?

Кожен наш крок, кожна дія, яку бачить дитина, має причину і наслідок. Займатися логічними вправами можна навіть купаючи дитину. У цьому вам допоможуть Водна гірка (іграшка для купання) і Іграшка для ванни "Чудеса на віражах". Досить натиснути кнопку і маленькі звірятка скотяться вниз, а малюк побачить, яка тваринка сама моторна.

Розвитку логіки в деякій мірі сприяють і іграшки, розвиваючі сенсорні здібності малюка. Це може бути Розвиваюча іграшка "Моя перша книжка" або активна іграшка "Гусениця", навіть деякі елементи "Великого ігрового килимка" зацікавлять малюка і змусять його знову і знову торгують найбільш сподобалися деталі.

Як було згадано на початку статті, встановлення причинно-наслідкових зв'язків нерозривно пов'язане з розвитком зап'ястя. Для його тренування можемо порекомендувати зайнятися найпростішим проштовхуванням. Для цього вам буде потрібен Набір для розфарбовування "Кішка-скарбничка" і дерев'яні рахункові палички. Утримуючи паличку трьома пальцями, опустіть її в отвір. Нехай палички спочатку будуть одного кольору. Як тільки дитина освоїть власні діі, додайте в гру колір у вигляді різнокольорових паличок. Ця вправа сприяє розвитку координації рухів, окоміру, дрібної моторики. Так званий «пінцетний» захоплення, яким дитина тримає паличку, опускаючи її в скарбничку, допоможе їй набути навички необхідні для письма: правильно тримати ручку і олівець.